Sposób przygotowania:
Babka orzechowaETAP 1:
Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrami a następnie dodać same żółtka. Ucierać do rozpuszczenia się cukru i zbielenia masy. Mąkę tortową, ziemniaczaną, orzechy i proszki budyniowe oraz proszek do pieczenia wymieszać w drugiej misce i powoli dodawać do masy jajeczno - maślanej, ucierając dalej mikserem na niedużych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta łyżką.
Formę silikonową do babki natrzeć masłem i wyspać kaszą manną. Przełożyć ciasto. Formę nakryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Do garnka wlać wody tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 80-85 min.
Po ugotowaniu babkę wyjąć i wystudzić w formie. Gdy wystygnie wyjąć z formy na talerz. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia.
Czekoladą polać babkę i schłodzić w lodówce.