WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Babka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka gotowana z dodatkiem budyni i orzechów włoskich. Jest bardzo delikatna, wilgotna i przyjemnie orzechowa.

Babka orzechowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa

ETAP 1:

Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrami a następnie dodać same żółtka. Ucierać do rozpuszczenia się cukru i zbielenia masy. Mąkę tortową, ziemniaczaną, orzechy i proszki budyniowe oraz proszek do pieczenia wymieszać w drugiej misce i powoli dodawać do masy jajeczno - maślanej, ucierając dalej mikserem na niedużych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta łyżką.

Formę silikonową do babki natrzeć masłem i wyspać kaszą manną. Przełożyć ciasto. Formę nakryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Do garnka wlać wody tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 80-85 min.

Po ugotowaniu babkę wyjąć i wystudzić w formie. Gdy wystygnie wyjąć z formy na talerz. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia.

Czekoladą polać babkę i schłodzić w lodówce.

Babka orzechowa
Wystudzona babka orzechowa wyjęta z formy
Babka orzechowa
Babka orzechowa tuż po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Babka orzechowa
Ciasto na babkę przełożone do silikonowej formy
Babka orzechowa
Margaryna utarta z cukrem i żołtkami w trakcie mieszania ze składnikami suchymi