Sposób przygotowania:
Szarlotko-sernik na kruchym spodziePrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 min. w 175 st. C.
Przygotowanie jabłek
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cząstki, przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem i dusimy, aż się rozpadną.
Przygotowanie masy serowej
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
ETAP 4:
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy budynie oraz, porcjami, ser, miksujemy.
Następnie powoli wlewamy mleko, miksując na wolnych obrotach, to samo robimy z olejem.
Do masy serowej dodajemy pianę z białek, mieszamy łyżką lub miksujemy na najmniejszych obrotach.
ETAP 5:
Na ostudzony kruchy spód wykładamy jabłka, a na jabłka masę serową.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 50-60 minut.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
SylaUla