Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka i sernik to klasyczne ciasta lubiane przez większość osób. Jeżeli trudno nam się zdecydować, które z nich wybrać, polecam ich połączenie, czyli szarlotko - sernik.

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie

Na kruchy spód:

Warstwa jabłkowa:

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie

Przygotowanie kruchego spodu

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je do lodówki

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 min. w 175 st. C.

Przygotowanie jabłek

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie
Jabłka kroimy na kawałki i podgrzewamy w garnku

Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cząstki, przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem i dusimy, aż się rozpadną.

Przygotowanie masy serowej

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie
Ubijamy pianę z białek, którą dodamy do masy serowej

Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę.

ETAP 4:

Szarlotko-sernik na kruchym spodzie
Przygotowujemy masę serową, dodajemy do niej pianę z białek

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy budynie oraz, porcjami, ser, miksujemy.

Następnie powoli wlewamy mleko, miksując na wolnych obrotach, to samo robimy z olejem.

Do masy serowej dodajemy pianę z białek, mieszamy łyżką lub miksujemy na najmniejszych obrotach.

ETAP 5:

Na ostudzony kruchy spód wykładamy jabłka, a na jabłka masę serową.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 50-60 minut.

Studzimy w wyłączonym piekarniku.