kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Babka piaskowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na babkę piaskową. Babka piaskowa jest pyszna i lekka. Bardzo szybka do zrobienia. Polecam.

Babka piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa

 

  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • keksówka 17x 8 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry, ubijamy trzepaczką lub miksujemy mikserem.

Do ubitej masy wsypujemy przesianą razem z proszkiem mąkę i mieszamy.

Wlewamy olej i ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do keksówki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka piaskowa
W misce umieszczamy wybite jajka i cukry.
Babka piaskowa
Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem.
Babka piaskowa
Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy.
Babka piaskowa
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.