Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z rodzynkami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysty i delikatny sernik pełen bakalii: rodzynek, żurawiny i skórki pomarańczowej. Polecam np. na wielkanocny stół.

Sernik z rodzynkami i żurawiną

Składniki:

Sernik z rodzynkami i żurawiną

Na kruchy spód:

Na masę serową:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera na sernik - z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami i żurawiną

ETAP 1:

Sernik z rodzynkami,żurawiną i skórką pomarańczową
Zagniatamy kruche ciasto, pieczemy je w piekarniku

Trzeba przygotować kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko oraz zimne masło.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie zagniatamy ciasto ręcznie.
Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blachy, nakłuwamy i pieczemy na złoto, ok. 20 minut, w 175 st. C. Studzimy.

ETAP 2:

Sernik z rodzynkami,żurawiną i skórką pomarańczową
Z białek z jajek ubijamy mikserem sztywną pianę

Rodzynki i żurawinę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy.

Jajka opłukujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

ETAP 3:

Sernik z rodzynkami,żurawiną i skórką pomarańczową
Przygotowujemy puszystą masę serową z mlekiem

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy proszki budyniowe i ser. Następnie wlewamy mleko i olej (cienkim strumieniem), miksując na wolnych obrotach.

ETAP 4:

Sernik z rodzynkami,żurawiną i skórką pomarańczową
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i bakalie

Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową (rodzynki i żurawinę odciskamy z wody) oraz pianę z białek, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

ETAP 5:

Masę serową wylewamy na kruche ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 175 st. C. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.