Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami i żurawinąETAP 1:
Trzeba przygotować kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko oraz zimne masło.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie zagniatamy ciasto ręcznie.
Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blachy, nakłuwamy i pieczemy na złoto, ok. 20 minut, w 175 st. C. Studzimy.
ETAP 2:
Rodzynki i żurawinę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy.
Jajka opłukujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
ETAP 3:
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy proszki budyniowe i ser. Następnie wlewamy mleko i olej (cienkim strumieniem), miksując na wolnych obrotach.
ETAP 4:
Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową (rodzynki i żurawinę odciskamy z wody) oraz pianę z białek, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
ETAP 5:
Masę serową wylewamy na kruche ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 175 st. C. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
SylaUla