ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Świąteczny sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik na zimno z jogurtu greckiego z truskawkową nutą w takim wydaniu stanie się gwiazdą na każdym stole.

Świąteczny sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny sernik na zimno

 

  • Składniki:

 

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik na zimno
Wykonanie: 4 łyżeczki żelatyny zalewamy ok 1/2 szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 5 min. Następnie rozpuszczamy ją dokładnie w kąpieli wodnej bądź mikrofali. 400 g jogurtu słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie całość miksujemy. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie i wstawiamy do lodówki. Kiedy całość się zsiądzie wycinamy kształty krzyżyka np foremką do wykrawania ciastek. i odkładamy. Z pustego kwadratowego opakowania po soku 1 litrowym odcinamy wieczko z nakrętką. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szkl wody, dodajemy 200 g jogurtu i całość dokładnie miksujemy. Ok 3 łyżki powstałej masy wlewamy do wcześniej przygotowanego opakowania i wstawiamy na 2 min do zamrażarki. Następnie układamy w środku nasze białe krzyżyki jeden na drugim pomagając sobie długą wykałaczką (przebijając wszystkie do samego dna i stabilizując taśmą do opakowania). W momencie kiedy wszystkie krzyżyki zostały ułożone wylewamy naszą masę truskawkową. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy jest gotowy delikatnie rozcinamy opakowanie i wyjmujemy zawartość. Dekorujemy zgodnie z naszym gustem i upodobaniem.
Świąteczny sernik na zimno
W tak przygotowanym opakowaniu będziemy robić nasz sernik