Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik na zimno
Wykonanie: 4 łyżeczki żelatyny zalewamy ok 1/2 szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 5 min. Następnie rozpuszczamy ją dokładnie w kąpieli wodnej bądź mikrofali. 400 g jogurtu słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie całość miksujemy. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie i wstawiamy do lodówki. Kiedy całość się zsiądzie wycinamy kształty krzyżyka np foremką do wykrawania ciastek. i odkładamy. Z pustego kwadratowego opakowania po soku 1 litrowym odcinamy wieczko z nakrętką. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szkl wody, dodajemy 200 g jogurtu i całość dokładnie miksujemy. Ok 3 łyżki powstałej masy wlewamy do wcześniej przygotowanego opakowania i wstawiamy na 2 min do zamrażarki. Następnie układamy w środku nasze białe krzyżyki jeden na drugim pomagając sobie długą wykałaczką (przebijając wszystkie do samego dna i stabilizując taśmą do opakowania). W momencie kiedy wszystkie krzyżyki zostały ułożone wylewamy naszą masę truskawkową. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy jest gotowy delikatnie rozcinamy opakowanie i wyjmujemy zawartość. Dekorujemy zgodnie z naszym gustem i upodobaniem.
marietta