RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Truskawkowy szarpaniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czas na truskawki. No , bo jak im się oprzeć i nie spróbować ,kiedy tak pachną i ładnie wyglądają. Ciasto truskawkowe jest pyszne i przypomina mi dziecięce lata :)

Truskawkowy szarpaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy szarpaniec

 

 

 

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy szarpaniec
Biszkopt: 4 białka ubijamy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Do ubitej masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i dokładnie łączymy mieszając łyżką. Pieczemy 35 min. w 180 stopniŻelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzącej gorącej wody. 1 litr śmietany 30% ubić z 1 szklanką cukru ale nie za długo -spienić.Do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt wyjmujemy i kruszymy go z powrotem na blachę. Na to wylewamy ubitą śmietanę i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po dokładnym schłodzeniu układamy truskawki i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą galaretką. Ponownie do lodówki aby bardziej stężało.
Truskawkowy szarpaniec
Etap 1Pieczemy biszkopt :)
Truskawkowy szarpaniec
Etap 2Ubijamy śmietanę z cukrem :)
Truskawkowy szarpaniec
Etap 3Kruszymy biszkopt i zalewmy go śmietaną :)
Truskawkowy szarpaniec
Etap 4Układamy truskawki i zalewamy galaretką :)