misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Truskawkowe ciasto Andzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najprostsze i jednocześnie najlepsze ciasto z truskawkami, które zawsze piecze moja córka - Andzia

Truskawkowe ciasto Andzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe ciasto Andzi

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto Andzi
Jajka ubijamy z cukrem. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub wysypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto.



Truskawki myjemy, odsączamy z wody. Wykrawamy szypułki i kroimy je na połówki. Większe truskawki przekrawamy na ćwiartki. Obkładamy nimi wierzch ciasta.



Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy około 30 minut. Gdy wierzch delikatnie się zarumieni warto sprawdzić wykałaczką czy środek jest już upieczony. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.



Samcznego!!
Truskawkowe ciasto Andzi
Z podanych składników ucieramy mikserem ciasto
Truskawkowe ciasto Andzi
Na cieście układamy pokrojone truskawki - ciasto możemy zrobić także z jabłkami śliwkami lub gruszkami
Truskawkowe ciasto Andzi
Gdy ciasto zacznie się delikatnie rumienić zrobić test \"suchego patyczka\
Truskawkowe ciasto Andzi
Wystarczającym dodatkiem do ciasta jest posypanie go cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka