jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo-truskawkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto pamiętam z dzieciństwa. Wówczas piekła je moja mama. teraz z największą przyjemnością robię je dla mojej rodziny.

Czekoladowo-truskawkowe ciasto

Składniki:

Czekoladowo-truskawkowe ciasto

 

  • Blaszka 35x 12 cm

 

  • Składniki:
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 7 łyżek wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Około1 szklanki truskawek (mogą być mrożone)

 

  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-truskawkowe ciasto
Margarynę przekładamy do garnka i rozpuszczamy ją. Następnie dodajemy do niej wodę, cukier i kakao (w ilości podanych wyżej). Całość po dokładnym połączeniu gotujemy około 3 minuty. Później zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Miedzy czasie ubijany białka na sztywno. Do przestudzonej (letniej masy) dokładamy żółtka, mąkę i proszek. Po dokładnym wymieszaniu masę łączymy z ubitymi białkami. Gotowe ciasto wylewamy na formę i wrzucamy truskawki. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180°C.

Tagi:

jajko jajka