Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto wg przepisu mamy
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół. 2. Margarynę lub masło o temp. pokojowej utrzeć na biały puch , następnie dodać cukier i ucierać ok. 15 min, aż masa będzie biała i puszysta. Truskawki umyć, odszypułkować, po czym rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i, stale miksując, stopniowo dodawać do kremu. należy bardzo uważać, by krem się nie zważył. Kremem przełożyć ciasto. 3. Owoce umyć, odszypułkować, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc.