natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Tulipan.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W domu każdy zachwyca się wyglądem ciasta i jego smakiem.

Tulipan.

Składniki:

Tulipan.

 

  • 1 kostka palmy
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki maku suchego
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • pół paczki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Tulipan.
Palmę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Po roztarciu dodawać stopniowo mąkę cały czas ucierając. Następnie olej i ocet a na koniec ubitą pianę. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao. Na blaszkę w kolejności kładziemy rozkładając po całości: masa makowa następnie kakaowa i ostatnia biała. Piec w temperaturze 180’C około 50 minut. Przygotować lukier z cukru pudru i kakao. Polukrować nim placek.

Tagi:

mak