jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tuńczyk grillowany - stek z szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z tuńczyka dla mnie jest najlepszą smakowo potrawą na grilla. Trzeba tylko uważać aby nie grillować za długo tuńczyka bo mięso robi się twarde.

Tuńczyk grillowany - stek z szałwią Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tuńczyk grillowany - stek z szałwią

 

  • Steki z tuńczyka 300 - 350 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy 1/4 łyżeczki
  • listki szałwii około 10 listków

Sposób przygotowania:

Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
Steki z tuńczyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę, wsypać przyprawy i wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, wymieszać . Włożyć steki z tuńczyka i obtoczyć dokładnie z obu stron. Przykryć miseczkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 20-25 minut. Wyjąć i ułożyć na stekach umyte i osuszone listki bazylii, chwilę odczekać około 10 minut, nie przekładać zimnego steka na grillową patelnię. Następnie włożyć na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 3 minuty z każdej strony.

Ja podałam z ziemniakami i sałatką.
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
Steki z tuńczyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
W miseczce zrobić marynatę i włożyć steki
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
Przykryte folią włożyć do lodówki na 20 minut
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
wyjąć i poukładać umyte i osuszone listki szałwii
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
Grillować z obu stron po 3 minuty
Tuńczyk grillowany - stek z szałwią
podawać z kaszą lub ziemniakami i sałatką dowolną

Tagi:

tuńczyk grill