KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tuńczyk na zielonym groszku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolorowy tuńczyk na talerzu, burza smaków w ustach, otwórz kubki smakowe i delektuj się wspaniałym daniem.

Tuńczyk na zielonym groszku

Składniki:

Tuńczyk na zielonym groszku

 

  • 100 gram świeżego surowego kawałka polędwicy z tuńczyka,
  • 2 małe filety anchois,
  • 1 ząbek czosnku w skórce,
  • zielony groszek z puszki,
  • kilka ziaren kukurydzy z puszki,
  • czerwony pieprz do dekoracji,
  • dobra oliwa,
  • 1 limonka,
  • sos sojowy,

Sposób przygotowania:

Tuńczyk na zielonym groszku
Ubieram fartucha, podkasuję rękawy, biorę w patelnię i czas na potrawę :) Na początku rozgrzewam oliwę na patelnie wrzucam ząbek czosnku na około 1 minutę, wyciągam a oliwa ma piękny posmak. Kawałek tuńczyka skrapiam sokiem z limonki, obsmażam z każdej strony po 1.5 minuty. Talerz dekoruję zielonym groszkiem, kukurydzą a na nich układam tuńczyka, filety anchois, wszystko skrapiam delikatnie oliwą i sosem sojowym, dodaję kawałek limonki i można zaczynać degustację wspaniałej i prostej potrawy. SMACZNEGO.

Tagi:

sosy groszek