VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycący i rozgrzewający gulasz z filetem z kurczaka oraz pieczarkami. Charakteru i smaku nadaje czosnek oraz pomidory z puszki. Gulasz znika w mgnieniu oka!

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym

Składniki:

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju w głębokim garnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso. Przesmażamy do momentu, aż zmieni kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa.

Całość dokładnie mieszamy, wlewamy wodę oraz krojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i czosnkiem granulowanym.

Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna nam odparować. Na końcu dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Podajemy z kaszą lub ziemniakami.