ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na smaczny i zdrowy obiad z rybką :)

Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem

 

  • duże opakowanie tuńczyka w oleju roślinnym
  • marchewka
  • pietruszka
  • 100 g makaronu świderki
  • 2-3 dag sera
  • maga ok 2-3 łyżki
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem
Puszkę tuńczyka otwieramy i podsmażamy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę oraz pietruszkę ze skórki i kroimy na drobne kawałeczki (u mnie mini słupki). Warzywa wrzucamy do tuńczyka, przykrywamy patelnią i dusimy do miękkości warzyw. pod koniec gotowania dodajemy starty żółty ser i mieszamy energicznie do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy maggi lub kostką rosołową po czym próbujemy i ewentualnie solą, pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie bez oliwy, ponieważ makaron można wymieszać na patelni z rybką i nie sklei się. Całość wykładamy na talerze z makaronem lekko podgrzane w mikrofali aby uzyskać efekt przypieczenia makaronu.
Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem
Tuńczyka podsmażamy na wolnym ogniu tak aby sie nam nie przypalil
Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem
Warzywa kroimy w slupki i dorzucamy na patelnię z tuńczykiem
Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem
Calość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw czyli około 20 minut
Tuńczyk w oleju z warzywami i makaronem
Makaron można posypać serem i włożyć do mikrofali na 2 minuty ale ja ser daję do sosu, jest gęstszy

Tagi:

makaron sery ser