pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny dietetyczny tuńczyk

Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami

 

  • 1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
  • 300 g ryż ugotowany,
  • 1/2 brokuł,
  • 10 sztuk oliwki zielone bez pestek,
  • 3 łyżki kukurydza w puszce,
  • 8 plastry ser gouda lub podlaski,
  • 2 szczypty gomasio

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami
Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie na foli aluminiowej wykładamy ugotowany ryż. Na to kładziemy odciśniętego z oleju tuńczyka, kukurydzę, różyczki brokułu i posypujemy pokrojonymi oliwkami. Całość przykrywamy plastrami sera, folię zawijamy i zapiekamy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 15-20 minut. Przed spożyciem można posypać gomasio. Podana ilość składników jest na dwie porcje.
Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami
Układanie składników
Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami
Przekrój
Tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami
Ostatni etap i dodanie sera