szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

tuńczykowe carpaccio z kaparami wg.moni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wykwintne carpaccio z tuńczyka z szalotka i kaparami

tuńczykowe carpaccio z kaparami wg.moni

Składniki:

tuńczykowe carpaccio z kaparami wg.moni

 

  • 400 gram świeżego tuńczyka
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki kaparów z zalewy

 

 

 

Sposób przygotowania:

tuńczykowe carpaccio z kaparami wg.moni
Szalotke oczyścić i drobno posiekać. Tuńczyka oczyścić,umyć, osuszyć, owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Oliwę wymieszać z miseczce z razem z sherry, octem, solą i pieprzem po czym dodać szalotkę. Po upływie danego czasu rybę wyjąć z zamrażalnika i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plasterki ryby układamy na dużym talerzu, skrapaimy sosem i obsypujemy kaparami. Przed podaniem delikatnie schłodzić.

Tagi:

kapary