piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Turecki budyń

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały deser na każdą okazję .

Turecki budyń

Składniki:

Turecki budyń

 

  • szklankę ryżu
  • łyżeczkę masła
  • pół torebki budyniu waniliowego
  • łyżkę śmietany
  • skórkę otartą z jednej cytryny
  • kilka łyżek skondensowanego mleka słodkiego
  • łyżkę wiórków kokosowych
  • cynamon
  • 2-3 łyżki palonego cukru
  • lekko prażone pistacje

 

Sposób przygotowania:

Turecki budyń
Rozgrzej masło w garnuszku , dodaj opłukany ryż , zamieszaj i zalej dwoma kubkami wrzącej wody lub gorącego mleka . Przykryj i gotuj , aż ryz wchłonie płyn nie mieszaj podczas gotowania . Możesz dodać odrobinę szafranu lub kurkumy , wtedy deser będzie miał bardzo apetyczny kolor . Ugotowany ryż wymieszaj z budyniem bez dodawania wody , łyżką śmietany , cynamonem , skórką z cytryny i ewentualnie wiórkami kokosowymi . Wypełnij ryżem ,małe miseczki po brzegi . i lekko go ugnieć .Pozostaw do wystygnięcia -wtedy łatwo go wyłożysz w nienaruszonej formie . Polej mlekiem i posypuj orzeszkami oraz palonym cukrem

Tagi:

ryż