Sposób przygotowania:
Półfrancuskie rożki z serem i malinami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
3. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy na pół formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem.
Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone studzimy.
4. Podanie: Rożki oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciastek.
2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
3. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy na pół formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem.
Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone studzimy.
4. Podanie: Rożki oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciastek.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję.