WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne lekko kruche rogaliki z ciasta serowego/twarogowego z dżemem czereśniowym, posypane po upieczeniu cukrem pudrem.

Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym

 

  • 125 g białego chudego sera/twarogu
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • dżem czereśniowy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ser. Użyłam sera w kostce, który jest jakby trochę zmielony, nie jest suchy/ziarnisty.

Dodać obydwa rodzaje cukru oraz pokrojoną margarynę. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto.

Ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce a następnie podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm.

Z ciasta wycinać trójkąty. Na szerszym brzegu układać trochę dżemu i zwijać formując rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym
Rogaliki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym
Zwinięte rogaliki ułożone na blaszce na papierze do pieczenia
Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym
Ciasto pokrojone na trójkąty z nałożonym dżemem
Rogaliki serowe z dżemem czereśniowym
Składniki ciasta serowego włożone do miski