Sposób przygotowania:
Ciasteczka plecione z cytrynową nutkąETAP 1:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525515.jpg)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią, otartą skórkę z cytryny i śmietanę, siekając połączyć składniki.
ETAP 2:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525516.jpg)
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 3:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525518.jpg)
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, pokroić na 1 cm paski.
ETAP 4:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525519.jpg)
Następnie przeplatać dokładając po jednym pasku ciasta tak jak na zdjęciu.
ETAP 5:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525520.jpg)
Taką przeplatankę z ciasta lekko docisnąć i kieliszkiem lub foremką o dowolnej wielkości wykrawać krążki.
ETAP 6:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525521.jpg)
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
ETAP 7:
![Ciasteczka plecione z cytrynową nutką Ciasteczka plecione z cytrynową nutką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasteczka-plecione-z-cytrynowa-nutka-525522.jpg)
Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, wymieszać ze śmietanką, wylać na talerzyk, zamaczać boki zimnych ciasteczek i obtaczać w wiórkach kokosowych.