Sposób przygotowania:
Ciasteczka plecione z cytrynową nutkąETAP 1:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią, otartą skórkę z cytryny i śmietanę, siekając połączyć składniki.
ETAP 2:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 3:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, pokroić na 1 cm paski.
ETAP 4:
Następnie przeplatać dokładając po jednym pasku ciasta tak jak na zdjęciu.
ETAP 5:
Taką przeplatankę z ciasta lekko docisnąć i kieliszkiem lub foremką o dowolnej wielkości wykrawać krążki.
ETAP 6:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
ETAP 7:
Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, wymieszać ze śmietanką, wylać na talerzyk, zamaczać boki zimnych ciasteczek i obtaczać w wiórkach kokosowych.