SUPERPRZEPIS

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Kruche ciasteczka z dodatkiem otartej skórki z cytryny są aromatyczne i bardzo smaczne. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1-1,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

ETAP 1:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią, otartą skórkę z cytryny i śmietanę, siekając połączyć składniki.

ETAP 2:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką
Rozwałkowane ciasto pokroić ostrym nożem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, pokroić na 1 cm paski.

ETAP 4:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką
Paski ciasta przeplatać i powtarzać schematycznie

Następnie przeplatać dokładając po jednym pasku ciasta tak jak na zdjęciu.

ETAP 5:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Taką przeplatankę z ciasta lekko docisnąć i kieliszkiem lub foremką o dowolnej wielkości wykrawać krążki.

ETAP 6:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

ETAP 7:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, wymieszać ze śmietanką, wylać na talerzyk, zamaczać boki zimnych ciasteczek i obtaczać w wiórkach kokosowych.