BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Twarogowe pierożki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonałe zarówno na śniadanie, jak i przekąskę czy kolację. Lekkie pyszne ciasto drożdżowe i owocowe nadzienie. Pychota

Twarogowe pierożki z dżemem

Składniki:

Twarogowe pierożki z dżemem

 

  • 450 g maki pszennej
  • 1/2 paczuszki drożdży
  • jajko
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka

 

  • słoik ulubionego dżemu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Twarogowe pierożki z dżemem
do miski wbijam jajko i ubijam z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie puszysta masa. W dalszej kolejności dodaję mleko, olej i twaróg oraz pokruszone drożdże. Dokładnie miksuję i porcjami dodaję przesiana mąkę. Ciasto przekładam na stolnice i rękoma zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam misce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego krążka nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam podobnie jak pierogi. Pierożki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. piekę około 15 minut. Kiedy ostygną posypuje je cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak