Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zielone pierożki z serem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zielone pierogi z serem i cebulą są bardzo smaczne i ładnie wyglądają.

Zielone pierożki z serem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone pierożki z serem i cebulą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone pierożki z serem i cebulą
Mąkę przesiać dodać rozmrożony szpinak, jajko wymieszane z olejem, szczyptę soli, zamieszać. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć i odłożyć do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanych trzech łyżkach masła zeszklić cebulę, ostudzić. Ser twarogowy zmiksować z łyżką masła, dodać połowę usmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować na talerze, okrasić pozostałą usmażoną cebulką.
Zielone pierożki z serem i cebulą
Z mąki szpinaku jajka oleju i wody zagnieść ciasto
Zielone pierożki z serem i cebulą
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki
Zielone pierożki z serem i cebulą
Na krążki ciasta nakładać farsz złożyć na pół i dokładnie zlepić