Sposób przygotowania:
Zielone pierożki z serem i cebulą
Mąkę przesiać dodać rozmrożony szpinak, jajko wymieszane z olejem, szczyptę soli, zamieszać. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć i odłożyć do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanych trzech łyżkach masła zeszklić cebulę, ostudzić. Ser twarogowy zmiksować z łyżką masła, dodać połowę usmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować na talerze, okrasić pozostałą usmażoną cebulką.