SUPERPRZEPIS

Pierożki z serem i sosem herbacianym

  • 5
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pierożki z serem i sosem herbacianym Więcej zdjęć (5)

Małe pierożki z farszem twarogowym i pysznym sosem. Danie, a nawet cały obiad oparte na herbacie. Fakt czy marzenie?

Składniki:

Pierożki z serem i sosem herbacianym

 

  • ciasto:
  • 1 herbata owoce leśne
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka mąki
  • 50 mil gorącej wody
  • sól

 

 

  • sos:
  • szklanka wody + 3 łyżki
  • 2 leśne herbaty
  • łyżka kisielu poziomkowego
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • miód do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z serem i sosem herbacianym
Herbatę zalewamy 25 mil wrzątku i czekamy chwilę aż się dobrze zaparzy. Mąkę dzielimy na pół. Jajko mieszamy z olejem i odrobiną soli. Połowę wlewamy do jednej części mąki, a połowę do drugiej. Do jednej dodajemy 25 mil czystej wody, a do drugiej herbaty. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, a następnie wałkujemy je na dwa placki. Ciemne ciasto kroimy na 2 cm paski. Jasny placek smarujemy pędzelkiem zwilżony, wodą. A następnie układamy na nim ciemne paski. I teraz wałkujemy aby ciasta się połączyły.

Twaróg mieszamy z resztą składników i wyrabiamy. Placek przecinamy na pół, na jednej połowie układamy łyżeczką porcje nadzienia. Przestrzeń pomiędzy nadzieniem smarujemy pędzelkiem z wodą, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.

Wycinamy kwadraty tak jak przy ravioli. Gotujemy na osolonym wrzątku około 10 min. Pozostałe herbaty zaparzam w szklance wody, gdy kolor jest dostatecznie intensywny wyciągamy torebki, a herbatę doprowadzamy do wrzenia. Kisiel rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy cynamon i imbir, zagotowujemy sos. Po zestawieniu z ognia dosładzamy miodem. Podajemy z ugotowanymi pierożkami.
Pierożki z serem i sosem herbacianym
Ciasto dzielimy na pół i robimy dwa placki w różnych kolorach.
Pierożki z serem i sosem herbacianym
Następnie ciemny tniemy na paski i układamy na jasnym cieście.
Pierożki z serem i sosem herbacianym
Do twarogu dodajemy tylko białko jaja kurzego.
Pierożki z serem i sosem herbacianym
Pocięte kwadratowe pierożki gotujemy na osolonym wrzątku około 10 min.