Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Twarogowe placki z miodem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duża dawka białka i zdrowe dodatki. Te placki są znakomitą kolacją dla małych oraz tych dużych którzy dbają o swoją wagę.

Twarogowe placki z miodem i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Twarogowe placki z miodem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Twarogowe placki z miodem i żurawiną
Do naczynia wykładamy twaróg i za pomocą widelca dokładnie go rozgniatamy. Do już rozgniecionego sera dodajemy białko, miód i otartą skórkę z pomarańczy. Ponownie mieszamy, na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i wypłukaną wcześniej żurawinę. Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej placuszki z 1,5 łyżki masy. Następnie zwilżoną w wodzie łyżką formujemy brzegi i równamy wierch. Przykrywamy pokrywką i wolno podpiekamy, gdy się brzegi zacna lekki ścinać obracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki. Gdy druga strona się zarumieni możemy układać na talerze.
Twarogowe placki z miodem i żurawiną
Za pomocą widelca dość dokładnie rozgniatamy twaróg.
Twarogowe placki z miodem i żurawiną
Łyżka świeżej skórki pomarańczowej to znakomity naturalny aromat.
Twarogowe placki z miodem i żurawiną
Placki najlepiej smażyć na suchej patelni, ewentualnie na przetartej olejem.