Sposób przygotowania:
Twarogowy pasztet z warzywami
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce. Papryki myjemy, przepoławiamy, oczyszczamy z nasion. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Koperek płukamy i siekamy. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i następnie łączymy z jogurtem. Dalej twaróg dokładnie mieszamy z jogurtem, pokrojoną papryką, kawałkami pasztecików i koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak powstałą masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny po czym wyjmujemy delikatnie z formy. Kroimy w plastry układając na liściach sałaty. Śmietanę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku i takim sosem polewamy powstały pasztet.