kkaarrcciiaa18

kkaarrcciiaa18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Tymbaliki z drobiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tymbaliki z drobiu

Tymbaliki z drobiu

Składniki:

Tymbaliki z drobiu

 

  • 50 dag ugotowanego kurczaka
  • 2 szklanki rosołu
  • 10 dag groszku konserwowego
  • 10 dag papryki konserwowej
  • 4 jaja
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • kilka listków sałaty
  • 2 małe marchewki z rosołu

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z drobiu
Na dnie małych foremek lub zwykłych filiżanek rozłożyć groszek, paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, cząstki dwóch jaj ugotowanych na twardo, a na wierzchu - drobno posiekany drób i talarki marchewki. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym przełożyć do rosołu i zagotować mieszając. Tak przygotowaną galaretkę dopełnić filiżanki. Gdy płyn stężeje, filiżanki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, po czym przełożyć tymbaliki na pół misek z listkami sałaty. Ozdobić cząstkami jaj, plasterkami cytryny, zieleniną.