Sposób przygotowania:
Tymiankowa nototenia
Nototenie ( rozmrożone) oskrobać i dobrze oczyścić ( sprawdzić czy są dokładnie wypatroszone). Umyć. Rozciąć cytrynę i z ćwiartki wyciąć miąższ. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem ( wewnątrz też ). Wycięty z kawałka cytryny miąższ włożyć w nototenie i spiąć wykałaczkami. Ułożyć ryby w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z reszty cytryny , zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Zostawić na 30 minut. Wyjąć obetrzeć tymianek, usunąć cytrynę i osuszyć dokładnie kuchennymi papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na bardzo gorący włożyć ryby. Smażyć na rumiano po ok. 6 minut z każdej strony. Podałam z surówką z selera , marchewki i jabłka .