Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowa nototenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zauważyłam, że ryby bardzo lubią zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha ryby przygotowanej do pieczenia lub gotowania na parze.

Tymiankowa nototenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowa nototenia

 

  • 2 małe nototenie ( wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • olej ryżowy
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowa nototenia
Nototenie ( rozmrożone) oskrobać i dobrze oczyścić ( sprawdzić czy są dokładnie wypatroszone). Umyć. Rozciąć cytrynę i z ćwiartki wyciąć miąższ. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem ( wewnątrz też ). Wycięty z kawałka cytryny miąższ włożyć w nototenie i spiąć wykałaczkami. Ułożyć ryby w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z reszty cytryny , zmieszanym z 2 łyżkami oleju. Zostawić na 30 minut. Wyjąć obetrzeć tymianek, usunąć cytrynę i osuszyć dokładnie kuchennymi papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na bardzo gorący włożyć ryby. Smażyć na rumiano po ok. 6 minut z każdej strony. Podałam z surówką z selera , marchewki i jabłka .
Tymiankowa nototenia
Nototenia natarta tymiankiem i zalana sokiem z cytryny zmieszanym z olejem
Tymiankowa nototenia
Wyjęte z marynaty nototenie osuszyć dokładnie
Tymiankowa nototenia
Oprószyć tuszki ryb mąką - strzepnąć jej nadmiar
Tymiankowa nototenia
Nototenie usmażyć na rumiano na rozgrzanym mocno oleju ryżowym