Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pomarańczowa nototenia w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z reguły smażę małe nototenie w całości . Tyle , że wnuczka grzebie w rybach w których są ości .

Pomarańczowa nototenia w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa nototenia w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa nototenia w cieście
Nototenie oskrobać z łusek .Filetować- dokładnie usuwając ości . Wymieszać marynatę z 5 łyżek oleju , soku z cytryny , soku z pomarańczy , miodu , konfitury , szczypty pieprzu i soli . Zalać rybę marynatą i zostawić na 30 minut . Wyjąć - otrzeć marynatę - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić i posypać szczyptą białego pieprzu mielonego . Jajko dobrze roztrzepać z 3 łyżkami oleju i miąższem wykrojonym z 1/2 pomarańczy pokrojonym w drobną kostkę . Dodać mąkę , szczyptę soli , kurkumę , paprykę i wyrobić na gładkie ciasto . W rozgrzać olej ( tak by ryba smażyła się dość dobrze zanurzona ) . Rybę maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej .Smażyć przewracając aż się zrumieni z obu stron .Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Pomarańczowa nototenia w cieście
Składniki uszykowane można przystapić do pracy - najpierw marynata
Pomarańczowa nototenia w cieście
Oskrobaną , bez ości rybę zalac marynatą z oleju , soku z cytryny i pomarańczy i przyprawami
Pomarańczowa nototenia w cieście
Ciasto przygotować z jajka , maki , pokrojonego miąższu pomarańczy , oleju i przypraw
Pomarańczowa nototenia w cieście
Rybę maczaną w cieście smażyc na rozgrzanym oleju na rumiano