Sposób przygotowania:
Pomarańczowa nototenia w cieście
Nototenie oskrobać z łusek .Filetować- dokładnie usuwając ości . Wymieszać marynatę z 5 łyżek oleju , soku z cytryny , soku z pomarańczy , miodu , konfitury , szczypty pieprzu i soli . Zalać rybę marynatą i zostawić na 30 minut . Wyjąć - otrzeć marynatę - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić i posypać szczyptą białego pieprzu mielonego . Jajko dobrze roztrzepać z 3 łyżkami oleju i miąższem wykrojonym z 1/2 pomarańczy pokrojonym w drobną kostkę . Dodać mąkę , szczyptę soli , kurkumę , paprykę i wyrobić na gładkie ciasto . W rozgrzać olej ( tak by ryba smażyła się dość dobrze zanurzona ) . Rybę maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej .Smażyć przewracając aż się zrumieni z obu stron .Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .