Sposób przygotowania:
Tymiankowe żołądki z warzywami
Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam na rozgrzany w rondlu olej. Obsmażyłam przez chwilę, zalałam wrzącą wodą, tak aby były lekko przykryte, i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut. Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, marchew pokroiłam w pół plasterki, kalarepkę w kostkę. Dymkę opłukałam, posiekałam. Groszek osączyłam z zalewy. Do mięsa dołożyłam marchew, kalarepkę i dymkę z białej i grubszej części, wsypałam tymianek. Posoliłam. Dusiłam aż warzywa były prawie miękkie. Dorzuciłam groszek i resztę dymki, uzupełniłam wrzącą wodą odparowany sos. Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos. Dolałam śmietankę. Zagotowałam kilka razy, doprawiłam do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Potrawkę podałam z ugotowaną oddzielnie grubą kaszą jęczmienną perłową.
Ela Dz
Jak błam mała i mama na niedzielę zabijała kurę...była wojna z siostrą o żołądek...zawsze mama mówiła...co ja wam poradzę że kura ma jeden:D
zufikowo
Ela Dz napisał(a):
edytaha
Zuziu, przynajmniej nie musiałabys się dzielić z rodziną :D
edytaha
Znam tą walkę o podroby z rosołu, mało się z bratem nie pozbijaliśmy o żoładek, serduszko i wątróbkę :)
RENATA P.
edytaha
Dziękuję :)
Ela Dz
edytaha
Hahaha, wątróbka jest super :)
zbysiowa
edytaha
Na pewno u mnie podejrzałaś :D:D:D