edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tymiankowe żołądki z warzywami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Duża porcja pysznej potrawki z żołądków, kalarepki, marchewki i groszku

Tymiankowe żołądki z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowe żołądki z warzywami

 

  • 90 dag żołądków z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • pęczek młodej dymki
  • kopiasta łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tymiankowe żołądki z warzywami
Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam na rozgrzany w rondlu olej. Obsmażyłam przez chwilę, zalałam wrzącą wodą, tak aby były lekko przykryte, i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut. Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, marchew pokroiłam w pół plasterki, kalarepkę w kostkę. Dymkę opłukałam, posiekałam. Groszek osączyłam z zalewy. Do mięsa dołożyłam marchew, kalarepkę i dymkę z białej i grubszej części, wsypałam tymianek. Posoliłam. Dusiłam aż warzywa były prawie miękkie. Dorzuciłam groszek i resztę dymki, uzupełniłam wrzącą wodą odparowany sos. Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos. Dolałam śmietankę. Zagotowałam kilka razy, doprawiłam do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Potrawkę podałam z ugotowaną oddzielnie grubą kaszą jęczmienną perłową.
Tymiankowe żołądki z warzywami
Do obsmażonych żołądków dodałam marchewkę i kalarepkę.
Tymiankowe żołądki z warzywami
Dodałam suszony tymianek i posoliłam do smaku.
Tymiankowe żołądki z warzywami
Dodałam osączony groszek i posiekany szczypior dymki.
Tymiankowe żołądki z warzywami
Na koniec zagęściłam mąką i zabieliłam śmietaną.