Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach.

Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów

Składniki:

Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów

 

  • 1,5 szklanki krajanki świeżych grzybów obgotowanych ( mrożone)
  • 1 łyżka mączki grzybowej ( suszone grzyby zmielone na mączkę )
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • sos sojowy grzybowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać masło tak by sie zrumieniło. Wrzucić na nie rozmrożone obgotowane grzyby ( pokrojone) i smażyć. Wsypać połowę tymianku i pietruszki. Dodać proszek grzybowy. Zalać bulionem Dodać łyżkę sosu sojowego grzybowego, szczyptę pieprzu mielonego i dusić 15 minut. Na małej suchej patelni podsmażyć na złoto mąkę . Rozprowadzić zasmażkę sosem. Wlać do grzybów . Dusić na bardzo małym gazie ( odkryty , cały czas mieszając ) aż zgęstnieje. Wlać śmietankę i doprawić do smaku. Podawać posypany pozostałym tymiankiem i natką pietruszki. * Ja podgrzewam w takim sosie kopytka , kluski śląskie lub ugotowany gruby makaron. ** Proszek grzybowy robię z suszonych grzybów zmielonych w młynku do kawy na mączkę i przesianą przez sitko 

Tagi:

sosy grzyby