Sposób przygotowania:
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać masło tak by sie zrumieniło. Wrzucić na nie rozmrożone obgotowane grzyby ( pokrojone) i smażyć. Wsypać połowę tymianku i pietruszki. Dodać proszek grzybowy. Zalać bulionem Dodać łyżkę sosu sojowego grzybowego, szczyptę pieprzu mielonego i dusić 15 minut. Na małej suchej patelni podsmażyć na złoto mąkę . Rozprowadzić zasmażkę sosem. Wlać do grzybów . Dusić na bardzo małym gazie ( odkryty , cały czas mieszając ) aż zgęstnieje. Wlać śmietankę i doprawić do smaku. Podawać posypany pozostałym tymiankiem i natką pietruszki. * Ja podgrzewam w takim sosie kopytka , kluski śląskie lub ugotowany gruby makaron. ** Proszek grzybowy robię z suszonych grzybów zmielonych w młynku do kawy na mączkę i przesianą przez sitko