Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Tzatziki w wersji Light, numer 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Możesz podać, jako sos lub przystawkę, bogate w wapń

Tzatziki w wersji Light, numer 2

Składniki:

Tzatziki w wersji Light, numer 2

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 małe starte na grubej tarce ogórki (400 g)
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego 0 lub 0,5% tł.
  • 3 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka (15 g) oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony biały pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Tzatziki w wersji Light, numer 2

Starte ogórku posól i odsącz na sitku. Dodaj ocet winny i wymieszaj. Zmiksuj jogurt z oliwą, czosnkiem i pieprzem. Polej ogórki zmiksowanym jogurtem i dobrze wymieszaj.

Podawaj po schłodzeniu w lodówce, jako przystawkę lub sos do ziemniaków w „mundurkach”, surowych lub gotowanych warzyw, do ryb i mięsa


98 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.