Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ucierane ciasteczka, niezwykle pulchne. Przełożyłam je kremem jeżynowym na bazie serka mascarpone. Idealne na podwieczorek.

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym

Składniki:

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • pół szklanki jeżyn

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym
1. Ciasto:

Masło lub margarynę dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym i miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie ciasto miksujemy. Ciasto jest dość geste, ale takie ma być.

2. Do pieczenia:

Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z większym otworem, wyciskamy porcje ciasta na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ja dodatkowo wyciśnięte ciasto spłaszczałam trochę łyżką. Ciasteczka urosną, więc należy zachować odstępy.

3. Pieczenie:

Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.

4. Krem:

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy umyte i osuszone jeżyny i rozcieramy.

5. Przekładanie:

Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 16 przełożonych ciastek.

Tagi:

okazje ciastka