eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ucierane maślane ciasto bez mleka. Na cieście ułożyłam dojrzałe jeżyny. Ciasto wyszło pyszne.

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

Składniki:

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

CIASTO:

Owoce:

Dodatki

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

przygotowanie składników ciasta

Ucierane ciasto Eli z jeżynami
Przygotować dwieście gram drobnego cukru.

Do miseczki wsypać 200 g drobnego cukru.

przygotowanie składników ciasta cd

Ucierane ciasto Eli z jeżynami
Wyjąć wcześniej masło z lodówki żeby zmiękło.

Masło wyjąć z lodówki żeby zmiękło.

przygotowanie składników ciasta cd

Ucierane ciasto Eli z jeżynami
Wybijać pojedynczo jajka i przelać do miski.

Jajka wybijać po jedynym do kubeczka i przelać do miski.

przygotowanie składników ciasta

Ucierane ciasto Eli z jeżynami
Do miski przesiać mąkę proszek do pieczenia i sól.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski.

przygotowanie ciasta

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

Do miski miksera wsypać cukier, dodać masło i ucierać na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do masy maślano jajecznej dodać przesiane składniki sypkie i dokładnie wymieszać. Na blachę 30 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto.

przygotowanie ciasta

Ucierane ciasto Eli z jeżynami

Jeżyny przebrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wyłożyć jeżyny na ciasto. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). Piec ciasto około 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Tagi:

ciasta jeżyny