reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Ucierane ciasto z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciacho przygotowuje się bardzo szybko, jest puszyste i wilgotne, a przy tym bardzo owocowe. Nie dodaję do niego ciężkich owoców, ale borówki, maliny i poziomki sprawdzają się przy nim idealnie.

Ucierane ciasto z borówkami

Składniki:

Ucierane ciasto z borówkami

 

 

 

  • 3/4 szklanki oleju

 

  • 1/3 szklanki wody gazowanej

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 250 g jagód + łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z borówkami

przygotowanie

Ucierane ciasto z borówkami
Jagody myjemy i zostawiamy na sicie do odsączenia wody

Jagody myjemy i zostawiamy na sicie do odsączenia wody- najlepiej zrobić to godzinę wcześniej.
Jagody przesypujemy i mieszamy z mąką,

ciasto

Ucierane ciasto z borówkami
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Całe jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą przez kilka minut, dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przemiennie z olejem, na końcu dodajemy wodę- lekko mieszamy. Jagody przesypujemy i mieszamy z mąką, przygotowane w ten sposób nie będą nam opadać na dół ciasta. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tylko wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st- u mnie zawsze góra/dół i pieczemy przez 40- 45 minut.
Zimne posypujemy cukrem pudrem.