Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z borówkamiprzygotowanie
Jagody myjemy i zostawiamy na sicie do odsączenia wody- najlepiej zrobić to godzinę wcześniej.
Jagody przesypujemy i mieszamy z mąką,
ciasto
Całe jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą przez kilka minut, dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przemiennie z olejem, na końcu dodajemy wodę- lekko mieszamy. Jagody przesypujemy i mieszamy z mąką, przygotowane w ten sposób nie będą nam opadać na dół ciasta. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tylko wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st- u mnie zawsze góra/dół i pieczemy przez 40- 45 minut.
Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Alex_M
reanja