Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W sezonie truskawkowym wszystko jemy z tymi pysznymi owocami, a ciasta znikają jedno za drugim, staram się za każdym razem upiec coś nowego :)

Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Dodawać po 1/3 mąki z proszkiem i mleka, za każdym razem miksować. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Wyrównać. Tryskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i oprószyć mąką ziemniaczaną. Wysypać na ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.
Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Dodawać po 1/3 mąki z proszkiem i mleka, za każdym razem miksować.
Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Wyrównać.
Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami
Tryskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i oprószyć mąką ziemniaczaną. Wysypać na ciasto.

Tagi:

jajko jajka