Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ucierane ciasto z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto z pierniczkami jest smaczne, lekkie i ładnie wygląda

 Ucierane ciasto z pierniczkami

Składniki:

Ucierane ciasto z pierniczkami

 

  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 8 łyżek oliwy,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania pierniczków w czekoladzie,
  • 1/4 łyżeczki aromatu rumowego

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z pierniczkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mleko na przemian z oliwą. Następnie dodać przesianą mąkę, wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć folią, posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć połowę ciasta, ułożyć pierniczki i zalać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 40-45 minut.