Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Ucierane ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z truskawkami. Najlepiej smakuje oprószone cukrem pudrem.

Ucierane ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto z truskawkami

 

  • mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki
  • jajka 5 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 1/3 szklanki
  • masło 150 gram
  • margaryna do pieczenia 50 gram
  • cukier waniliowy 1 czubata łyżka
  • truskawki 1/2 kg
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z truskawkami
Masło i margarynę wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i cukier waniliowy. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż masło i margaryna się roztopią. Zostawiamy do przestygnięcia.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijamy mikserem stopniowo dodając cukier do momentu, aż powstanie puszysta masa. Powoli wlewamy masło i margarynę, cały czas miksując.

Wsypujemy partiami mąkę do jajek i mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wygładzamy je łyżką.

Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy mąką i układamy na cieście.

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.
Ucierane ciasto z truskawkami
Masło i margarynę wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i cukier waniliowy. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż masło i margaryna się roztopią.
Ucierane ciasto z truskawkami
Wsypujemy partiami mąkę do jajek i mieszamy łyżką.
Ucierane ciasto z truskawkami
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wygładzamy je łyżką.
Ucierane ciasto z truskawkami
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy mąką i układamy na cieście.