Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać olej, olejek zapachowy i cukier wanilinowy. Nie przerywając ucierania wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, ale nadal lejące. W razie potrzeby dosypać maki lub wlać trochę mleka.
Truskawki opłukać, obrać. Kilka sztuk ułożyć na dnie blaszki. Wylać na to ciasto i ułożyć resztę owoców. Zanim ułożymy truskawki ciasto można posypać kaszką manną (wsiąknie nadmiar soku i nie zrobi się zakalec). Na wierzch można również ułożyć kruszonkę. Piec 50-60 minut w temp. 180-200 st C. W prodiżu około 60 minut.
Truskawki opłukać, obrać. Kilka sztuk ułożyć na dnie blaszki. Wylać na to ciasto i ułożyć resztę owoców. Zanim ułożymy truskawki ciasto można posypać kaszką manną (wsiąknie nadmiar soku i nie zrobi się zakalec). Na wierzch można również ułożyć kruszonkę. Piec 50-60 minut w temp. 180-200 st C. W prodiżu około 60 minut.