Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Ciasto z truskawkami dziadka Janka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis na to ciasto jest w rodzinie od wielu lat. Mistrzem w jego przygotowywaniu jest dziadek Janek.

Ciasto z truskawkami dziadka Janka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami dziadka Janka

 

  • 5 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • kilka kropli dowolnego olejku zapachowego
  • ewentualnie mleko

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać olej, olejek zapachowy i cukier wanilinowy. Nie przerywając ucierania wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, ale nadal lejące. W razie potrzeby dosypać maki lub wlać trochę mleka.

Truskawki opłukać, obrać. Kilka sztuk ułożyć na dnie blaszki. Wylać na to ciasto i ułożyć resztę owoców. Zanim ułożymy truskawki ciasto można posypać kaszką manną (wsiąknie nadmiar soku i nie zrobi się zakalec). Na wierzch można również ułożyć kruszonkę. Piec 50-60 minut w temp. 180-200 st C. W prodiżu około 60 minut. 
Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Całe jajka wraz z cukrem ubić na puszysto
Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Do ubitych jajek dodać kolejno łyżki oleju
Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Na koniec dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać
Ciasto z truskawkami dziadka Janka
Na blaszkę wylać ciasto, ułożyć na nim owoce

Tagi:

jajko jajka