paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na lekkie ciasto ze śliwkami i słodziutką bezą.

Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą

 

  • Ilości na małą tortownicę (o średnicy 16 cm):
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (3/4 pszennej tortowej i 1/4 krupczatki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 6 dużych śliwek (nie mocno soczyste)

 

  • Na bezę:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka białego octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą
Całe jajko i dwa żółtka miksujemy razem z cukrem do białości. Następnie dodajemy mąki i proszek do pieczenia, mieszamy i na koniec wlewamy olej. Miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na cieście skórką w dół. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 30 min. Robimy bezę: Białka miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy skrobię i ocet. Miksujemy. (Ja bezę robię po ok 25 min pieczenia się ciasta aby na świeżo wyłożyć ją na ciasto). Gdy ciasto piecze się już 30 min uchylamy piekarnik i w miarę szybko wykładamy na wierzch ubitą bezę. Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej 45 -50 min (ja po 10-15 minutach uchylam piekarnik i przykrywam beze folią aluminiową matową stroną do góry, tak aby wierzch bezy się nie przypalił). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i w zamkniętym trzymamy ciasto ok pół godzimy. Wyciągamy. Studzimy. Smacznego :) Ja tym razem wyłożyłam tylko 3/4 masy bezowej (potrzebowałam upiec kilka bezików) normalnie beza jest troszkę wyższa. Na wierzchu chrupiąca a w środku lekko miękka.
Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą
1 całe jajko i 2 żółtka miksujemy z cukrem
Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą
Dodajemy mąki i proszek, a na koniec olej, ciasto przelewamy do tortownicy
Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i układamy na cieście
Ucierane ciasto ze śliwkami i bezą
Robimy beze, ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier a na koniec skrobię i ocet, wykładamy na ciasto po 30 min pieczenia i pieczemy dalej