aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ucierane wieloowocowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo delikatne, pulchne i mokre ciasto z dodatkiem różnych owoców sezonowych, u mnie gościły w nim śliwki, poziomki oraz maliny. PYSZNOŚCI !!!

Ucierane wieloowocowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane wieloowocowe ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Ucierane wieloowocowe ciasto
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Miksujemy je dokładnie przez 3 minuty, aż otrzymamy lśniącą masę jajeczną. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie dolewamy olej i nadal dokładnie mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto, bez grudek mąki wylewamy do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki kroimy na ćwiartki i pozbywamy się pestek. Tak przygotowane owoce wykładamy na wierzch ciasta. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30 minut. Po ostudzeniu możemy delektować się jego delikatnym mocno owocowym smakiem. 
Ucierane wieloowocowe ciasto
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Miksujemy je dokładnie przez 3 minuty.
Ucierane wieloowocowe ciasto
Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Ucierane wieloowocowe ciasto
Następnie powoli dolewamy olej i nadal dokładnie mieszamy.
Ucierane wieloowocowe ciasto
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzch układamy umyte owoce. Pieczemy ok. 30 minut w 180C.