motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto ucierane z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Często króluje na naszym stole i szybciej znika niż się pojawiło.

Ciasto ucierane z budyniem

Składniki:

Ciasto ucierane z budyniem

Ciasto

  • 1/2 margaryny
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • budyń wiśniowy

Piana kokosowa

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dkg kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z budyniem
Margarynę ucieramy razem z cukrem. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę ubitą z białek. Przekładamy na blaszkę.

Budyń gotujemy 400 ml wody, studzimy. Dajemy na przygotowane ciasto. Dajemy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie mieszając dodajemy kokos. Przygotowaną pianę rozprowadzamy na podpieczone ciasto. Dajemy z powrotem do piekarnika i pieczemy, aż piana się zarumieni.