Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto pieczone z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pysze ciasto, które przekładamy kremem budyniowym jeszcze przed pieczeniem. Upieczone ciasto wystarczy wyjąć z tortownicy i gotowe.

Ciasto pieczone z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pieczone z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 200g masła lub margaryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (każde opakowanie na 1/2 l mleka)
  • 750ml mleka
  • 3 łyżki cukru

 

  • Wierzch:
  • Kolorowy lukier i cukrowe ozdoby

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pieczone z budyniem
Zaczynamy od zrobienia budyniu. Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy cukier i oba budynie. Mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier zwykły i waniliowy i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Miksujemy grubymi końcówkami miksera. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do tortownicy przekładamy połowę ciasta, wykładamy masę budyniową i na budyniu ostrożnie wykładamy drugą porcję ciasta. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45-60 minut, do momentu aż ciasto będzie ładnie zarumienione.Ciasto po ostudzeniu wyjmujemy z tortownicy i ozdabiamy lukrem i cukrowymi ozdobami.
Ciasto pieczone z budyniem
Zaczynamy od zrobienia budyniu czekoladowego
Ciasto pieczone z budyniem
Za pomocą miksera robimy ciasto ze wszystkich składników
Ciasto pieczone z budyniem
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do tortownicy
Ciasto pieczone z budyniem
Upieczone ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy