rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto ucierane z budyniem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne.

Ciasto ucierane z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z budyniem i owocami

 

  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g mąki tortowej
  • 2x budyń waniliowy
  • 5 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 100g rodzynek
  • 1 jabłko
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • ok 40 małych truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z budyniem i owocami
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, tzn że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto ucierane z budyniem i owocami
Składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera
Ciasto ucierane z budyniem i owocami
Wylewamy najpierw jedną warstwę,później drugą
Ciasto ucierane z budyniem i owocami
Otulone mąką i cynamonem owoce układamy na cieście, lekko dociskając
Ciasto ucierane z budyniem i owocami
W trakcie pieczenia wyciągamy i posypujemy kruszonką