BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Ucierane z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyk. Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Oczywiście rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami.

Ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucierane z rabarbarem

 

  • 200 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru (ok. 3 gałązki)

 

Sposób przygotowania:

Ucierane z rabarbarem
Rabarbar kroimy na małe kawałki (po odcięciu końcówek) i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Masło (w temp. pokojowej) ucieramy. Dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą, prawie białą masę. Dodajemy jajka po jednym i wciąż ucieramy. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do formy (u mnie kwadratowa). Układamy na wierzchu rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Posypujemy kruszonką (robimy ją, ugniatając rękami mąkę, masło i cukier w podanych proporcjach). Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
Ucierane z rabarbarem
Piekę w kwadratowej formie - idealnie nadaje się do tych proporcji

Tagi:

jajko jajka