Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja propozycja podania z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Najczęściej to ciasto robię ze zwykłym mlekiem, ale dziś postanowiłam użyć mleczka kokosowego.

Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 400 ml mleczka kokosowego (może użyć zwykłego mleka, ok 1 szklanki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju z dodatkiem oliwy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną pianę. Kolejno ciągle ucierając dodawać na przemian po trochę mleczka kokosowego, mąkę oraz olej, do ostatniej porcji. Na koniec dodać cukier waniliowy. Duża formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto. Na wierzchu układać umyte i bez szypułek truskawki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec przez ok 30 min. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym
Podane składniki dokładnie utrzeć, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną formę.
Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym
Na wierzchu ciasta układać świeże truskawki.
Ucierane z truskawkami na mleczku kokosowym
Tak wygląda ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.