Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety schabowe to jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na naszych stołach - to świetna alternatywa na klasyczny niedzielny obiad.

Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej

 

  • 3 kotlety schabowe (z kością)
  • tłuszcz do smażenia (olej z smalcem)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula (posiekać)
  • ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (krupczatka)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej
► Kotlety umyć, usunąć błonki i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa z obu stron. Następnie włożyć do miseczki z mlekiem, cebulą i czosnkiem i odstawić na 120 minut. Jajka wbić do osobnej miseczki i intensywnie rozbełtać widelcem, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

► Mięso poprószyć lekko solą, pieprzem i odstawić na kilka minut. Później obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku i ponownie krótko panierować w tartej bułce ( nadmiar panierki strząsnąć ). Dzięki podwójnemu panierowaniu kotlety będą jeszcze smaczniejsze.

► Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, następnie nieco zmniejszyć temperaturę i zacząć smażyć kotlety po kilka minut z obu stron. Usmażone kotlety odcisnąć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, następnie nieco zmniejszyć temperaturę i zacząć smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.
Kotlet schabowy z kością z patelni grillowej
Kotlety umyć, usunąć błonki i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa z obu stron.