iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Udka bez kości faszerowane kaszą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka są trudne w wykonaniu, ale efekt jest nagrodą za wysiłek włożony w ich pracę. Goście są zachwyceni tym, że nie ma w nich kości.

Udka bez kości faszerowane kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka bez kości faszerowane kaszą

 

 

Sposób przygotowania:

Udka bez kości faszerowane kaszą
Udka należy posypać ulubionymi przyprawami. Powinny przez kilka godzin w nich leżeć. Z udek zdejmujemy skórkę delikatnie nożem i na środku kostki w stawie należy przekroić je. Część większą odstawiamy, natomiast pałkę ze skórą zostawiamy. Zdejmujemy następnie skórkę też z pałki. I przy końcu udka łamiemy ją, tak aby powstała skórka z kostką. Mięso z pałki zdejmujemy i mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Wciskamy czosnek. Wbijamy jajka, dodajemy suchą kaszę jęczmienną i koper. Masę wyrabiamy łyżka i faszerujemy nią skóry udek. Zaginamy i układamy na blaszce. Możemy posypać papryką słodką na wierzchu do dekoracji. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni
Udka bez kości faszerowane kaszą
Etap 1 Duży udziec w trakcie krojenia na dwie części
Udka bez kości faszerowane kaszą
Etap 2 Pałka kurczaka ze zdjętą skórką podczas krojenia w kostce
Udka bez kości faszerowane kaszą
Etap 3 Powstałe trzy elementy po zdejmowaniu kości i krojeniu
Udka bez kości faszerowane kaszą
Etap 4 Zdejmowanie mięsa z pałki za pomocą noża