Sposób przygotowania:
Udka gyros
Udka umyć, zdjąć skórę (lecz nie koniecznie). Posypać dość obficie przyprawą Gyros. Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Majonez i ketchup zmieszać. W naczyniu ułożyć udka i posmarować mieszaniną majonezu i ketchupu. Piec ok. 1h w 180-190* C. Ostatnie 20-25 min. bez przykrycia, żeby udka ładnie się zarumieniły. UWAGA! Udka można najpierw obgotować, np. ugotować na nich jakąś smaczną zupkę, a potem wyjąć je, osuszyć, posypać przyprawą Gyros i dalej postępować wg przepisu, jednak wtedy należy zmniejszyć czas przebywania udeczek w piekarniku i oczywiście bez przykrycia:) lub trzecia opcja - jeśli nie macie dostępu do piekarnika, można podsmażać na małym ogniu na patelni, nie zapomnijcie o oleju;) Podawać z ulubionymi surówkami, ziemniaczkami, ryżem czy co tam lubicie;)