Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udka duszone w jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obrane ze skóry udka, długo duszone w towarzystwie jarmużu są przesiąknięte jego aromatem i smakiem. W takim zestawieniu można pokochać to warzywo.

Udka duszone w jarmużu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka duszone w jarmużu

 

Sposób przygotowania:

Udka duszone w jarmużu
Wszystkie składniki marynaty połączyć, przeciskając przez praskę czosnek. Z udek ściągnąć skórę i natrzeć marynatą. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę drobno pokroić razem z papryczką chilli i czosnkiem. Zeszklić na głębokiej patelni. Z liści jarmużu wciągnąć twarde łodygi i pokroić. Dodać do cebuli. Osmażyć, aż znaczącą jarmuż zmniejszy swoją objętość. Udka obsmażyć na maśle z dwóch stron, aż będą dobrze przypieczone. Włożyć je do jarmużu, dodać masło. Patelnię spod udek wymyć i wlać do udek z jarmużem. Podlać wodą lub bulionem, przyprawić i wszystko dusić, aż będzie miękkie (ok 1godz.) Smacznego!
Udka duszone w jarmużu
Udka oczyścić ze skóry i obtoczyć w marynacie.
Udka duszone w jarmużu
Cebulę pokroić z papryczką i czosnkiem w małą kostkę.
Udka duszone w jarmużu
Do cebuli dodać jarmuż i osmażyć, aż zmniejszy objętość.
Udka duszone w jarmużu
Obsmażone udka przełożyć do jarmużu i dusić.