Sposób przygotowania:
Udka kurczaka marynowane w szałwiiPrzygotowanie marynaty: do miski wlej ocet winny, olej rzepakowy, dodaj czosnek, szałwię i sól, całość dobrze wymieszaj. Do marynaty włóż umyte i osuszone udka kurczaka, dokładnie natrzyj je marynatą ze wszystkich stron. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 12-24 godziny. Co jakiś czas obracaj udka w marynacie na drugą stronę. Przed pieczeniem wyjmij z lodówki miskę z udkami i zostaw ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. Udka wraz z marynatą przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej niewielką ilość ciepłej wody i wstaw do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas przekręcaj udka i polewaj sosem powstałym w czasie pieczenia. Piecz aż udka będą miękkie.
195 kcal/1 porcję.
Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.