Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Udka kurczaka marynowane w szałwii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można jeść na zimno i na ciepło

Udka kurczaka marynowane w szałwii

Składniki:

Udka kurczaka marynowane w szałwii

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 porcje udek kurczaka (bez skóry) (4x 130 g)
  • Marynata:
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 3 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku
  • Posiekane listki świeżej szałwii
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka marynowane w szałwii

Przygotowanie marynaty: do miski wlej ocet winny, olej rzepakowy, dodaj czosnek, szałwię i sól, całość dobrze wymieszaj. Do marynaty włóż umyte i osuszone udka kurczaka, dokładnie natrzyj je marynatą ze wszystkich stron. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 12-24 godziny. Co jakiś czas obracaj udka w marynacie na drugą stronę. Przed pieczeniem wyjmij z lodówki miskę z udkami i zostaw ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. Udka wraz z marynatą przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej niewielką ilość ciepłej wody i wstaw do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas przekręcaj udka i polewaj sosem powstałym w czasie pieczenia. Piecz aż udka będą miękkie.


195 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.